DROOMREIS.reismee.nl

Treine in Rusland

Russische Spoorwegen
De Russische spoorwegen ( afgekort RZhD., is een organisatie die zijn weerga niet kent. In 2008 telde het bedrijf maar liefst 1,3 miljoen werknemers. In hetzelfde jaar vervoerde de spoorwegen ruim 1,4 miljard personen en bijna 1,6 miljard ton aan vracht! Hiertoe hadden de spoorwegen maar liefst 650.000 wagons (vracht en personen) in onderhoud.
De reden voor deze enorme cijfers ligt voor de hand - het spoorwegnet is de slagader van Rusland. Ruim 85.000 km spoor (!) zorgt voor adequate verbinding met de verre uithoeken van het enorme land. Met name in het oostelijk deel van Rusland, waar wegen schaars en slecht zijn, geniet de trein een monopoliepositie op het gebied van vervoer. Voor veel Russische plaatsen is de trein simpelweg van levensbelang.

De Transsiberische Spoorlijn
In 1819 werd begonnen met de bouw van de langste spoorweg ter wereld: de Trans Siberische Spoorlijn. De lijn had tot doel om enerzijds de ontwikkeling van het Russische achterland te ontwikkelen en anderzijds om West-Rusland toegang te geven tot de enorme voorraden grondstoffen van Siberië en het Verre Oosten. Toen het spoor in 1916 helemaal af was, zorgde het voor een enorme impuls in industrialisatie, ontginning en economie in het algemeen. Menig plaats in het oosten van Rusland maakte een stormachtige ontwikkeling door na aansluiting op de spoorlijn. Zonder de spoorlijn zouden plaatsen als Ekaterinburg, Omsk en Novosibirsk nooit miljoenensteden geworden zijn. Ook vandaag de dag is de Transsiberische spoorlijn de belangrijkste binnenlandse connectie voor zowel personen als goederenvervoer.

Het traject is ook erg populair onder reizigers. De Trans Siberie Express trein (ook wel kortweg 'transsib' genoemd) spreekt al een eeuw lang mensen uit de hele wereld tot verbeelding. Inmiddels heeft de lijn 'concurrentie' gekregen van de later bijgebouwde afsplitsingen naar de Chinese hoofdstad Beijing (Peking). Het betreft hier de Trans Mongolie Express en de Trans Mantsjoerije Express

Treinreizen in Rusland, een écht avontuur
Rusland laat zich het beste ontdekken per trein. Sterker nog, een treinreis in Rusland is een geweldige beleving op zich. Omdat de afstanden zo groot zijn, zou 'reizen op de trein' beter beschreven kunnen worden als 'leven op de trein'. Men zit er, slaapt er, eet er en vermaakt zich er. Dat laatste is geen probleem. Medereizigers hebben vaak hun eigen bestemmingen en daarmee ook hun eigen verhalen. Tijdens de reis ontstaan allerlei leuke contacten, rond het kleine tafeltje in de 4-persoonscoupe, maar ook op de gang en in de restauratie. Ondertussen doorkruist de trein enorme stukken niemandsland en stopt het op allerlei plaatsen met voor de westerling exotisch klinkende namen. Russische treinen staan 100% garant voor een onvergetelijk avontuur

Treinfaciliteiten
Twee toiletten met wasbak, een samovar (heet-water tap) en een aparte rookruimte behoren tot de standaardfaciliteiten op de wagon. Iedere wagon heeft 1 of 2 provodniki, welke zich het beste laten omschrijven als 'wagonverantwoordelijke'. Zij houden de trein schoon, houden een oogje in het zeil tijdens stops en zorgen ervoor dat niemand zijn/haar bestemming overslaapt. Verder verstrekken ze tegen kleine bijbetaling schoon beddegoed, drinkbekers, koffie, thee, sap, bier, noodles en andere versnaperingen. Bijna alle exprestreinen hebben een restauratiewagon waar men een maaltijd kan nuttigen van een vaak beperkt doch betaalbaar menu. Tijdens de stops op de grote stations is er altijd voldoende gelegenheid om (verse) producten als fruit, brood, worst, salades etc. te kopen van lokale mensen. Zelfs 's nachts..

Het duurt van af nu donderdag 15 juli 2010 nog 48 dagen voor ik vanaf Schiphol vertrek .

Richting St. Petersburg . Vandaag 2 spuiten gehad Hepatitis A/ B en D_T_P

En wat inkopen gedaan , ruiten wisser om in de trein de ruiten schoon te maken je wild toch niks missen van het uitzicht ,afvoer stop voor het fonteintje /pakjes soep (cup)/ thee. De voorbereidingen zijn ook al een beetje een vakantie gevoel .

Bron tiaratours.

www.tiaratours.nl

Tot de volgende keer .

Vrgr jan

Reacties

Reacties

pieter stols

Nou Jan , ik ben benieuwd welke onvergetelijke avonturen jij allemaal gaat beleven. We gaan er nog wel over horen denk ik.

lucia

ja ja jan je mag toch nog wel even oefenen met je talen want stel dat er een rus of chinees bij je zit dan moet je toch mee kunnen kletsen grinnik en spuiten ja wat zal ik er over zeggen hij was erg nerveus voor hij ze kreeg hahaha maar oke hij heeft zich goed gehouden ( ik was er bij ) dus ging het goed maar het lijkt me inderdaad de reis van je leven het komt steeds dichterbij

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!