DROOMREIS.reismee.nl

Moskou de 2é stad die ik ga bezoeken

Er wordt in 1147 al melding gemaakt van moskou .Maar ik begin maar in 1801 anders wordt het verhaal wel erg lang

Laughing
.In 1801 kwam tsaar Alexander I aan de macht. Moskou was inmiddels een grote moderne stad met veel cultuur en een goede status. Toch ging het wederom mis met Moskou, ditmaal in 1812 toen Napoleon met een enorme troepenmacht Rusland aanviel in juni dat jaar. 3 maanden later, op 2 september, stond Napoleon's leger aan de poorten van Moskou. Alexander deed wat niemand verwachtte (en zeker Napoleon niet): hij liet de stad in brand steken. Napoleon, volledig verrast door Alexander's strategie, gaf zijn leger tevergeefs de opdracht de stad te blussen. Het vuur woedde maar liefst 8 dagen lang en legde driekwart van Moskou in de as. Napoleon zag zich, mede door de intredende winter, verslagen door honger en kou en moest terug te trekken. De Moskovieten begonnen voor de laatste keer aan de wederopbouw van hun stad...
In 1918 brak de Oktoberrevolutie uit. Lenin zag zijn Bolsjewieken winnen en nam de troon over van de tsaren. Sterker nog, hij verplaatste de troon terug naar Moskou. Het Sovjet imperium zou geregeerd worden vanuit Moskou. Moskou is nog immer de hoofdstad van Rusland. Officieel heeft Moskou bijna 11 miljoen geregistreerde inwoners, maar men schat het totale inwonertal op zo'n 13 miljoen (waarmee Moskou Londen als grootste stad van Europa ingehaald zou hebben). Sinds de val van de Sovjetunie is Moskou economisch gezien het epicentrum van Rusland. Men schat dat 80% van de huidige economie direct of indirect via Moskou loopt, tot onvrede van overig Rusland. Lonen liggen in vergelijking met de meeste andere steden vaak vele malen hoger in Moskou; dit is de reden voor het grote aantal ongeregistreerde Moskovieten en de snelle groei van de stad. Zo wonen er meer miljardairs in Moskou dan in bijvoorbeeld New York. Moskou heeft in zeer korte tijd een complete gedaantewisseling ondergaan, van schuchtere Sovjethoofdstad tot mondaine Europese metropool. Moskou verandert in rap tempo. Veel gebouwen staan in de steigers en overal vindt nieuwbouw plaats.

Ook het enorme metronet van Moskou wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe stations, verder en verder van het centrum. De Moskouse metro speelt een meer dan vitale rol in het openbaar vervoer systeem van Moskou; het is een attractie op zich. Enerzijds vanwege de massa's mensen die het vervoerd (gemiddeld ruim 8 miljoen passagiers per dag) en anderzijds vanwege de schitterende stations binnen de ring. Komsomolskaya, Mayakovskaya, Arbatskaya en Teatralnaya zijn voorbeelden van wat bekend staat als de ondergrondse musea van Moskou.
Mooi zijn ook de meeste grote treinstations van Moskou. Vooral het Kazansky en Leningradsky station zijn een lust voor het oog, zowel van buiten als van binnen. Moskou is overigens de grootste spil in het treinnetwerk van Rusland - bijna iedere grote stad heeft een eigen expressverbinding met de hoofdstad. Moskou is tevens het startpunt van de wereldberoemde Trans Siberië Express.
Dit is in het kortde geschiedenis van een wereld stad . bronnen van dit verhaal van google en tiara toursDe volgende keer meer over de bezienswaarigheden van de stad

vrgr jan. Tot de volgende keer

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!